דגשים ארגונומיים לעבודה במטבח אורי לאוגומר – כושר מאוזן עבודה בבית כרוכה בסיכון לפצעיות ארגונומיות במיוחד עבודה במטבח. מודעות לנושא עשוייה להקטין סיכונים אלו.
המטבח הוא חדר העבודה הפיסי של הבית, אומנם רובנו מתייחסים לחדר עבודה כחדר מחשב (ראה מאמר), אך המטבח הוא למעשה המקום בו רב העבודה הפיסית נעשית בבית. במאמר זה נתייחס להיבט הארגונומי בלבד, כלומר תפקוד הגוף בסביבת עבודה זו, כמו כן יש לציין שהמאמר מתייחס למטבחים ביתיים ולא תעשייתיים. אומנם עקרונות הארגונומיה זהים אך אפיוני המטבחים שונים. בעבודות המטבח ישנם גורמי סיכון ארגונומיים אשר עלולים להגביר סיכון לפציעות שונות כגון גב תחתון, צוואר, כתפיים, מפרקי הידיים ... זאת כתוצאה מהמצאות הגוף במנחים לא טבעיים ומאולצים כגון כריעה, כיפוף ופיתול, מנחי צוואר מאולצים ועוד, בנוסף לכך מדובר בתנועות החוזרות על עצמן מה שמגביר את הסיכון לפציעות ארגונומיות. מרבית יצרני המטבחים אכן מנסים לתכנן את המטבח בהתייחסות פונקציונאלית לצרכי העבודה אך מעט יצרנים אם בכלל משקיעים חשיבה ארגונומית.
להלן מספר דוגמאות:
גובה משטחי העבודה / כיור – מקובל שגובה משטחי העבודה יהיו מעט מתחת לגובה המרפק , מכאן יוצא שהגובה מתאים , במקרה הטוב לאחד מבני המשפחה, אך לא בהכרח לשאר בני המשפחה. הפתרון האולטימטיבי לבעיה זו הוא משטחים,כיורים וברזים מתכווננים, ברור שהעלויות לפתרון כזה לא ריאליות ולכן יש להתייחס לפתרון בצורה פשוטה יותר כגון משטחי הגבהה, מומלץ להשתמש במשטחי הגבהה מתקפלים הניתנים לאחסון. אני אינני מכיר יצרן מטבחים (ביתיים) המציע משטחי הגבהה כחלק מהמטבח (בוודאי שלא בצבעים שונים ויכולת שינוי גובה). מומלץ להשתמש בהגבהות.
תנועה במטבח – לכל אדם אפיוני תנועה שונים, יחד עם זאת חשוב להקפיד על מספר עקרונות: א. עמידה- עמידה סטטית (קילוף, שטיפה..) פוגעת בזרימת דם יוצרת עומס נקודתי רב מדי על אבר אחד ועלולה לגרום לכאבי גב, צוואר וכתפיים. לכן יש הגיון רב בתזוזה, להעביר משקל מרגל לרגל ואם אפשר לעשות הפסקות. במידת האפשר למקם כלים לא בכיור אלא על השיש מה שימנע כיפוף הגב ברכינה אל הכיור. ב. ישיבה – לעתים יש צורך בסדור ארונות, במרבית המקרים עדיף יהיה לשבת על שרפרף ולסדרם בהשוואה להתכופפות אל המדפים התחתונים, מה שעלול להעלות עומסים בגב תחתון. ג. שינוי מנחי גוף – הקפדה על שינוי מנחי גוף בתדירות גבוה עשויה לפזר עומסים ובכך להפחית כאבי גב וסיכון לפציעות ארגונומיות
ציוד עבודה- במטבח כחדר עבודה משתמשים בציוד, לכן חשוב להקפיד על תקינות הציוד לדוגמא: - סכינים חדים- סכין לא חדה מצריכה הפעלת כוח רב יותר מה שעלול להגביר לחצים על כתפיים וצוואר. - הקפדה על ידיות סירים יציבות וצמודות היטב לסיר. - בשימוש עם מכשירי מעיכה / קיצוץ שונים (שום, פטרוזיליה..) חשוב להקפיד על מיצוב הגוף גבוה מהרגיל בכדי להיעזר במשקל הגוף למעיכה במקום להפעיל לחץ רב מדי על הזרועות/ כתפיים / צוואר.
רכישת הרגלי תנועה- רכישת הרגלי תנועה עשויים להועיל במניעת פציעות הן במטבח והן בתפקוד היומי. בנוסף לעקרונות בסיסים כגון שמירה על יציבה נכונה חשוב להיות מודעים למספר דברים: - עמידה סטטית. עלולה להגביר לחצים ואינה מומלצת לכן חשוב לזוז במקום להעביר משקל מרגל לרגל. - הנחת מצרכים. הניחו המצרכים על משטח מוגבה כגון שולחן ולא על רצפה מה שעלול לגרום לכם לכפוף הגב. - אזורי התפקוד במטבח. שלושת אזורי התפקוד המקובלים הם אזור האחסון (מקרר בעיקר אך לא רק), אזור ההכנה והניקיון (כיור משטח עבודה) ואזור הבישול ההמלצה היא שאורך צלע במשולש זה לא תעבור 3 מטר. חשוב שכלי העבודה כגון סכינים, לוחות חיתוך, סירי בישול.. יאוחסנו בסמוך לאזור ההכנה.